Ученици от Професионалната гимназия в град Бяла преминаха триседмична производствена практика в Италия. Това стана възможно благодарение на спечелен европейски проект №: 2021-1-BG01-KA122-VET-000030787 за участие в изнесена производствена практика, сектор „Професионално образование и обучение“, относно ключова дейност 1 (КД1) – образователна мобилност „Европейски опит за реалистични професионални очаквания“ по програма ЕРАЗЪМ+.

В периода от 26 юни до 18 юли 2022 г. стажът на учениците от професия „Монтьор на транспортна техника“ премина в автосервизи Midas и Andrea Scanavacca Elettrauto e Meccanico- A posto в гр. Милано; на учениците от професия „Растениевъд“ в Terra e Acqua Società Agricola Semplice Cascina Santa Brera – San Giuliano Milanese; на учениците от професия  „Фризьор“ – Modera srl (Madica); на учениците от професия  „Моделиер – технолог на облекло“ в Casa D’Arte Fiore; на учениците от професия  „Готвач“ – Auripa sas di Paolo Bonomo.

Всичките 22 участници в проекта са очаровани от задграничната практика, която според тях е била на много високо ниво. За времето, прекарано в Италия, те повишиха езиковите си компетентности, придобиха професионални и ключови компетентности в областта на професиите си, развиха и подобриха способността за професионална и социална адаптация, изградиха умения за самостоятелност, способност за работа в екип, отговорност,  дисциплина, адаптивност към различни задачи, разшириха светогледа и разбирането за европейско гражданство и мобилност в рамките на Европейския съюз, придобиха самочувствие и усещане за равнопоставеност, обогатиха своята културна подготовка и информираност за друга държава -обичаи, история и нрави. Професионалните знания, които придобиха по време на професионалната практика надградиха наученото в училище, а новите професионални умения направиха учениците ни по-добре подготвени и конкурентни за нуждите на пазара на работна ръка в сферата на селското стопанство и услугите.

Според единайсетокласника Мартин Петков „приключението“, в което е бил въвлечен цели 23 дни, бидейки част от проекта под егидата на ,,Еразъм+“, му е позволило да обикне безкрайно Милано и околностите на Ломбардия, а ярък отпечатък от пребиваването му на ,,Ботуша“ е практическото сбъдване на една отдавнашна мечта – посещение на емблематичния за Европа и света стадион ,,Сан Сиро“. Незабравима ще остане и обиколката на едно от най-красивите езера на Стария континент, намиращо се в китното градче Комо. И не на последно място ще запази спомена за доброто отношение, подкрепата и разяснението на всеки поставен въпрос от страна на менторите в автосервиз „MIDAS“.

Десетокласникът Берк Ибраим също е впечатлен от лятната производствена практика в Италия. Тя му е помогнала много да упражнява английския си език в реално време чрез постоянна комуникация, а също и да доразвие някои личностни качества. Едно от най-важните неща, които е разбрал за себе си: доказал е, че може да се справя във всякаква ситуация.

В резултат на успешно преминатата практика стажантите получиха Europass и Certificate of attendance. Проведената международна практика ще повлияе градивно на цялата училищна общност в Професионална гимназия – град Бяла, ще повиши интереса на местните фирми за сътрудничество с цел обучение и трудова заетост на завършващите млади специалисти.

Учители и ученици се гордеят, че достойно представиха училището зад граница и извоюваха своето място в европейската общност на „Еразъм+“.

 

 

Критерии за подбор на ученици

Заявление за участие

Заповед № 354 процедура подбор за ЕРАЗЪМ +